Fundusze Europejskie, Inteligentny Rozwój,Rzeczpospolita Polska, PARP Grupa PFR, Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego,
KARTY TECHNOLOGICZNE
Z uwagi na fakt, że nowa linia produktowa inkrustowanych elementów wnętrzarskich w firmie ALDECO zakłada personalizowanie produktu na podstawie zamówień od klienta, nie jest możliwe opracowanie stałych kart technologicznych (każdy produkt może być inny, pod względem wymiarów czy zakresu konfiguracji np. otwory na zlew/umywalkę).
Dlatego też karty technologiczne przygotowano w sposób uniwersalny – na pierwszej stronie zawarto aspekty merytoryczne wynikające ze specyfikacji produktu, rewers karty poświęcono na parametryzację zgodnie z życzeniem klienta.
ZDEFINIOWANIE PROCESU PRODUKCYJNEGO
W procesie produkcji można wyodrębnić 4 zasadnicze fazy (podprocesy) takie jak
Faza I – konfiguracja (faza poświęcona parametryzacji zamówienia przez klienta, który określa podstawowe cechy produktu jak kształty, wymiary, sposoby fazowania krawędzi czy pożądane otwory na zlew/umywalkę
Faza II – cięcie płyt (faza poświęcona na przygotowanie pożądanych przez klienta kształtów, zgodnie ze zdefiniowanymi parametrami w fazie I „konfiguracja”, wraz z kluczowymi wycięciami otworów pod zlew/umywalkę)
Faza III – wykończenie (faza poświęcona przede wszystkim na przygotowanie inkrustacji oraz osiągnięcia gładkich, szlifowanych krawędzi)
Faza IV – pakowanie i składowanie (faza poświęcona operacjom logistycznym realizowanym po wyprodukowaniu produktu zgodnie z zamówieniem;
MAPY PROCESÓW
KARTY TECHNOLOGICZNE – blat kuchenny (wzór)
KARTA TECHNOLOGICZNA PRODUKTU –BLAT KUCHENNY | Strona 1 z 2 | ||||||||
PARAMETRY WYTWARZANIA I PROCESY | Data utw.
15.09.2020 |
Data ost. modyf.
15.09.2020 |
|||||||
Sporządził:
…………………. |
|||||||||
KOD PŁYTY | FOTO | ZAKRES TESTOWANIA:
|
|||||||
0001 | |||||||||
0002 | |||||||||
0003 | |||||||||
0004 | |||||||||
0005 | GŁÓWNE CZYNNOŚCI | STANOWISKO | T pz | T j. | ZAKRES KONTROLI JAKOŚCI:
|
||||
0006 | Wstępne wycinanie kształtów | WJ_01 | 11 min | 30 min | |||||
0007 | Wycinanie otworów | CNC_01 | 5 min | 10 min | |||||
0008 | Obróbka krawędzi | CNC_01 | 5 min | 30 min | |||||
0009 | Frezowanie do inkrustacji | CNC_01 | 6 min | 5 min | |||||
0010 | Inkrustowanie | INK_01 | 2 min | 20 min | |||||
0011 | Przygotowanie czoła | WJ_01 | 2 min | 30 min | |||||
0012 | Czyszczenie/suszenie | STÓŁ_01 | 10 min | 30 min |
KARTA TECHNOLOGICZNA PRODUKTU –BLAT KUCHENNY | Strona 2 z 2 | ||||
WYBRANY RODZAJ PŁYTY:
☐ Kod płyty: ……………….. ☐ Materiał powierzony |
GŁÓWNE OPERACJE WYCINANIA
☐ otwór na zlew (ile? …………….. ) ☐ otwór na płytę grzewczą ☐ otwór na baterię |
DANE ZAMAWIAJĄCEGO:
………………………………………………………………….. |
|||
Wymiary zewnętrzne (szer x gł) [mm] | …. | MIEJSCE NA SZKIC NA POTRZEBY WYTWARZANIA
|
DODATKOWE ADNOTACJE I UWAGI | ||
Grubość
blatu [mm] |
…. | ||||
Otwór na zlew (szer x gł) [mm] | … | ||||
Otwór na płytę grzewczą (szer x gł_ [mm] | … | ||||
Otwory na baterię (średnica) mm | …. | ||||
Szlifowanie krawędzi do zlewu podblatowego | … | AKCEPTACJA | |||
Rodzaj zakończenia rogów (średnica) | … | Miejsce na podpis | |||
Sposób fazowania krawędzi | …. | ||||
Liczba pasów
inkrustacji |
…. | ||||
Szerokość pasów inkrustacji | … |
KARTY TECHNOLOGICZNE – blat łazienkowy (wzór)
KARTA TECHNOLOGICZNA PRODUKTU –BLAT ŁAZIENKOWY | Strona 1 z 2 | ||||||||
PARAMETRY WYTWARZANIA I PROCESY | Data utw.
15.09.2020 |
Data ost. modyf.
15.09.2020 |
|||||||
Sporządził:
…………………. |
|||||||||
KOD PŁYTY | FOTO | ZAKRES TESTOWANIA:
|
|||||||
0001 | |||||||||
0002 | |||||||||
0003 | |||||||||
0004 | |||||||||
0005 | GŁÓWNE CZYNNOŚCI | STANOWISKO | T pz | T j. | ZAKRES KONTROLI JAKOŚCI:
|
||||
0006 | Wstępne wycinanie kształtów | WJ_01 | 11 min | 30 min | |||||
0007 | Wycinanie otworów | CNC_01 | 5 min | 10 min | |||||
0008 | Obróbka krawędzi | CNC_01 | 5 min | 30 min | |||||
0009 | Frezowanie do inkrustacji | CNC_01 | 6 min | 5 min | |||||
0010 | Inkrustowanie | INK_01 | 2 min | 20 min | |||||
0011 | Przygotowanie czoła | WJ_01 | 2 min | 30 min | |||||
0012 | Czyszczenie/suszenie | STÓŁ_01 | 10 min | 30 min |
KARTA TECHNOLOGICZNA PRODUKTU –BLAT ŁAZIENKOWY | Strona 2 z 2 | ||||
WYBRANY RODZAJ PŁYTY:
☐ Kod płyty: ……………….. ☐ Materiał powierzony |
GŁÓWNE OPERACJE WYCINANIA
☐ otwór na umywalkę (ile? …………….. ) ☐ otwór na baterię ☐ czoło |
DANE ZAMAWIAJĄCEGO:
………………………………………………………………….. |
|||
Wymiary zewnętrzne (szer x gł) [mm] | …. | MIEJSCE NA SZKIC NA POTRZEBY WYTWARZANIA
|
DODATKOWE ADNOTACJE I UWAGI | ||
Grubość
blatu [mm] |
…. | ||||
Otwór na umywalkę (szer x gł) [mm] | … | ||||
Otwory na baterię (średnica) mm | …. | ||||
Szlifowanie krawędzi do umywalki podblatowej | … | ||||
Rodzaj zakończenia rogów (średnica) | … | AKCEPTACJA | |||
Sposób fazowania krawędzi | …. | Miejsce na podpis | |||
Liczba pasów
inkrustacji |
…. | ||||
Szerokość pasów inkrustacji | … | ||||
Czoło | … |
KARTY TECHNOLOGICZNE – blat stołu (wzór)
KARTA TECHNOLOGICZNA PRODUKTU –BLAT STOŁU | Strona 1 z 2 | ||||||||
PARAMETRY WYTWARZANIA I PROCESY | Data utw.
15.09.2020 |
Data ost. modyf.
15.09.2020 |
|||||||
Sporządził:
…………………. |
|||||||||
KOD PŁYTY | FOTO | ZAKRES TESTOWANIA:
|
|||||||
0001 | |||||||||
0002 | |||||||||
0003 | |||||||||
0004 | |||||||||
0005 | ZAKRES KONTROLI JAKOŚCI:
|
||||||||
0006 | GŁÓWNE CZYNNOŚCI | STANOWISKO | T pz | T j. | |||||
0007 | Wstępne wycinanie kształtów | WJ_01 | 11 min | 30 min | |||||
0008 | Wycinanie otworów | CNC_01 | 5 min | 10 min | |||||
0009 | Obróbka krawędzi | CNC_01 | 5 min | 30 min | |||||
0010 | Frezowanie do inkrustacji | CNC_01 | 6 min | 5 min | |||||
0011 | Inkrustowanie | INK_01 | 2 min | 20 min | |||||
0012 | Czyszczenie/suszenie | STÓŁ_01 | 10 min | 30 min |
KARTA TECHNOLOGICZNA PRODUKTU –BLAT STOŁU | Strona 2 z 2 | ||||
WYBRANY RODZAJ PŁYTY:
☐ Kod płyty: ……………….. ☐ Materiał powierzony |
GŁÓWNE OPERACJE WYCINANIA
☐ kształt prostokątny ☐ kształt owalny
|
DANE ZAMAWIAJĄCEGO:
………………………………………………………………….. |
|||
Wymiary zewnętrzne (szer x gł) [mm] | …. | MIEJSCE NA SZKIC NA POTRZEBY WYTWARZANIA
|
DODATKOWE ADNOTACJE I UWAGI | ||
Grubość
blatu [mm] |
…. | ||||
Rodzaj zakończenia rogów (średnica) | … | ||||
Sposób fazowania krawędzi | …. | ||||
Liczba pasów
inkrustacji |
…. | ||||
Szerokość pasów inkrustacji | … | AKCEPTACJA | |||
Miejsce na podpis | |||||
KARTY TECHNOLOGICZNE – stopnice (wzór)
KARTA TECHNOLOGICZNA PRODUKTU –STOPNICA | Strona 1 z 2 | |||||||
PARAMETRY WYTWARZANIA I PROCESY | Data utw.
15.09.2020 |
Data ost. modyf.
15.09.2020 |
||||||
Sporządził:
…………………. |
||||||||
KOD PŁYTY | FOTO | ZAKRES TESTOWANIA:
|
||||||
0001 | ||||||||
0002 | ||||||||
0003 | ||||||||
0004 | ||||||||
0005 | ZAKRES KONTROLI JAKOŚCI:
|
|||||||
0006 | GŁÓWNE CZYNNOŚCI | STANOWISKO | T pz | T j. | ||||
0007 | Wstępne wycinanie kształtów | WJ_01 | 11 min | 30 min | ||||
0008 | Obróbka krawędzi | CNC_01 | 5 min | 30 min | ||||
0009 | Frezowanie do inkrustacji | CNC_01 | 6 min | 5 min | ||||
0010 | Inkrustowanie | INK_01 | 2 min | 20 min | ||||
0011 | Przygotowanie czoła | WJ_01 | 2 min | 30 min | ||||
0012 | Czyszczenie/suszenie | STÓŁ_01 | 10 min | 30 min |
KARTA TECHNOLOGICZNA PRODUKTU –STOPNICA | Strona 2 z 2 | ||||
WYBRANY RODZAJ PŁYTY:
☐ Kod płyty: ……………….. ☐ Materiał powierzony |
GŁÓWNE OPERACJE
☐ czoło ☐ podświetlenie LED ☐ inkrustacja |
DANE ZAMAWIAJĄCEGO:
………………………………………………………………….. |
|||
Wymiary zewnętrzne (szer x gł) [mm] | …. | MIEJSCE NA SZKIC NA POTRZEBY WYTWARZANIA
|
DODATKOWE ADNOTACJE I UWAGI | ||
Grubość
płyty [mm] |
…. | ||||
Długość
taśmy LED |
…. | ||||
Liczba pasów
inkrustacji |
|||||
Szerokość pasów inkrustacji | … | ||||
Rodzaj zakończenia rogów (średnica) | … | AKCEPTACJA | |||
Sposób fazowania krawędzi | …. | Miejsce na podpis | |||
Czoło (wymiary) mm | … | ||||